MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Krakowie. Zobacz miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lody w Krakowie
Najlepsze lody w Krakowie jenifoto
Przeczytaj, gdzie możesz znaleźć lodziarnie w Krakowie. Wakacyjny czas niewątpliwie nie może obejść się bez lodów. W gorący, słoneczny dzień mogą okazać się niezastąpionym sposobem na ochłodę. Odkryj ciekawe fakty na ich temat. Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i dowiedz się, jakie smaki możesz znaleźć w lodziarniach w Krakowie.

Spis treści

Tutaj możesz się wybrać na lody w Krakowie

Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Krakowie

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Krakowie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie rodzaje lodów oferują lodziarnie w Krakowie?

Różnorodność rodzajów tego popularnego deseru jest duża. Latem na każdym rogu możemy spotkać lodziarnie posiadające w ofercie lody:

  • amerykańskie, czyli tzw. świderki

  • włoskie

  • gałkowe

  • sorbety

Zazwyczaj lody robi się z gotowych proszków z dodatkiem wzmacniaczy smaku i konserwantów. Można jednak spotkać w Krakowie lodziarnie, w których śladami poprzedników wykonuje się pracę z najwyższą starannością i dbałością o jakość, stosując przy tym tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

To warto wiedzieć

Jak wyglądały pierwsze lody?

Pierwsze wzmianki o deserach wykonanych z mleka, owoców i lodu przywędrowały ze starożytnych Chin. Lodami zajadali się także nieliczni obywatele, zamieszkujący starożytny Rzym i Grecję. Ze względu na konieczność transportu lodu z wysokich partii górskich był to posiłek unikatowy w formie współczesnego sorbetu.

W XVI wieku włoski architekt i kucharz Bernardo Buontalenti odkrył, że kiedy zamknięty pojemnik z kremem mleczno-jajecznym zostanie umieszczony w naczyniu z solą i lodem zmrozi się on i tak oto powstaną lody. Pierwsza lodziarnia o nazwie Cafe Procope została otwarta we Francji w 1686 roku.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto