Piotr Dubec z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze - wojewódzki konkurs gastronomiczny odbywa się właśnie w tej szkole, bo w zeszłym roku drużyna z ZSIPKZ wygrała kulinarną walkę. A tradycją tych zmagań jest to, że laureat organizuje konkurs za rok. Przewodniczącym komisji był szef kuchni Łukasz Konik, a w jury znaleźli się także inni szefowie kuchni i kierownik sali z zielonogórskich restauracji.
Pyszne dania z ryb z lubuskich jezior
- Tematem przewodnim konkursu była ryba z lubuskich jezior. By też przypomnieć, że mamy u siebie jeziora i ryby w nich pływają. A z nich można przyrządzać pyszne i zdrowe dania – mówi Piotr Dubec. - Uczniowie bardzo dobrze się przygotowali i przyrządzali sandacza, karpia i inne ryby, nadając daniom oryginalne nazwy.
Jurorzy pytają o przygotowane dania, degustowali… Główną nagrodą w tym roku są warsztaty kulinarne w Lublinie, także staż w hotelu Nowy, który powstał w Zielonej Górze
Szefowie kuchni też uczą się od zdolnej młodzieży
- Bardzo mnie cieszą takie konkursy, bo my jako szefowie kuchni, także wyciągamy dla siebie pewne wnioski z tego, co tu widzimy i smakujemy. Szukamy innowacyjności, tych nowych smaczków, by móc je wykorzystywać w swoich restauracjach – mówi Łukasz Konik.– Uczymy się od uczestników kulinarnych zmagań, podglądamy ich i jesteśmy mile zaskoczeni tym, co serwują. Nawet jak na początku wydaje się nam, że takie czy inne połączenie smaków nie da dobrego rezultatu, to okazuje się, że jak spróbowaliśmy, to stwierdziliśmy wszyscy, iż to jest dobry trop. Poza tym plusem takich konkursów jest to, że my, szefowie kuchni, mamy okazję się spotkać, powymieniać doświadczeniami, i to jest bardzo duży plus takich konkursów.
Laureaci wojewódzkiego konkursu gastronomicznego 2024
Komisja konkursowa miała twardy orzech do zgryzienia. Ostatecznie przyznała następujące miejsca:
- I miejsce
- Zuzanna Mielczarek i Oliwia Żurawska
- Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze
- II miejsce
- Jakub Kancelarczyk i Julia Woźniak
- Powiatowy Zespół Szkół w Świebodzinie
- III miejsce
- Aleksandra Rajewska i Angelika Kuśmierek
- Zespół Szkół Technicznych i Branżowych w Szprotawie
Przeczytaj także:
Gotuj na zdrowie z NFZ i uczniami z ZSiPKZ w Zielonej Górze. NFZ podaje 8 tysięcy przepisów na zdrowe dania
Marzanka wonna, czyli Zielona Góra od kuchni. Dawne restauracje i stare przepisy kulinarne
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?