MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Oto alimenciarze ze Słupska i Pomorza. Nie płacą i ukrywają się przed policją

Oto alimenciarze ze Słupska i Pomorza. Nie płacą i ukrywają się przed policją

Otwarcie Centrum Bajki i Animacji OKO Studia Filmów Rysunkowych już w piątek!

Otwarcie Centrum Bajki i Animacji OKO Studia Filmów Rysunkowych już w piątek!

Polecamy

Auta używane. Samochody, które często zmieniają właścicieli mogą mieć jakieś wady

Auta używane. Samochody, które często zmieniają właścicieli mogą mieć jakieś wady

Słynne miasteczko wypowiada wojnę turystom! Chcą opłat za zwiedzanie cudu natury

Słynne miasteczko wypowiada wojnę turystom! Chcą opłat za zwiedzanie cudu natury

Tu woda jest najczystsza. 9 najbardziej zachwycających plaż Europy

Tu woda jest najczystsza. 9 najbardziej zachwycających plaż Europy