W skrócie
Mam dziś dla ciebie przepis na sałatkę z brokuła i fety, na którą rzucają się wszyscy goście. Jest bardzo lekka, można nawet powiedzieć, że wiosenna, a jednocześnie syci. Zawiera tylko kilka składników, które idealnie się ze sobą komponują. Wystarczy kilka chwil, żeby ją przygotować. Całości dopełnia przepyszny i bardzo charakterny sos majonezowy z dodatkiem czosnku. Wypróbuj tę sałatkę choć raz, a przekonasz się, jak bardzo zasmakuje twoim domownikom.
Sałatka z brokuła i fety – pomysł na prostą przekąskę
Czas przygotowania: 25 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- średniej wielkości brokuł,
- 150 g fety,
- pęczek rzodkiewek,
- 150 g wędzonej szynki,
- pęczek koperku,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- mały ząbek czosnku,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Jak zrobić sałatkę z brokuła i fety?
- W dużym garnku zagotowałam 2 litry wody. Brokuła podzieliłam na mniejsze różyczki i wrzuciłam na gotującą się wodę. Gotowałam 5 minut. Brokuł powinien zostać lekko twardy.
- Odcedziłam brokuła i zostawiłam do ostygnięcia.
- Przygotowałam sos do sałatki. Majonez wymieszałam z jogurtem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i posiekanym czosnkiem.
- Rzodkiewkę i szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki.
- Do dużej salaterki wrzuciłam brokuły, szynkę oraz rzodkiewki. Zalałam sosem, dodałam posiekany koperek i delikatnie wymieszałam całość.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?